Kakaové boby jsou semena tropického stromu kakaovníku pravého (theobroma cacao), z nichž se po fermentaci a pražení vyrábí čokoláda. Obsahují cenné kakaové máslo a kakaovou sušinu, která se lisuje na kakaový prášek.
Jsou nabité antioxidandy, vitamíny a minerály, zejména hořčíkem. Obsahují též přírodní stimulant teobromin, který se na rozdíl např. od kávy uvolňuje postupně a udržuje pozornost i dobrou náladu po dlouhou dobu.
Pražené drcené kakaové boby (cocoa nibs):
- do snídaňové kaše nebo jogurtu
- skvělá součást domácích musli směsí
- na přípravu zdravých dezertů, sušenek
- k oživení salátů a nejrůznějších masových i vegetariánských pokrmů
Původ: centrální Peru, oblast Satipo
Nadmořská výška: 1.300 - 1.900 m n.m.
Pěstitel: drobní farmáři z družstva Pangoa
Odrůda: 100% Criollo. Sdružení Pangoa je jedním z posledních v Latinské Americe, které kultivuje místní původní odrůdy kakaovníků typu Criollo výjimečné kvality a chuti
Produkce: sociálně zodpovědná, ekologická a přírodní v souladu s amazonským deštným pralesem, maximum ruční práce
Certifikace bio: CZ Biokont, Ecocert
Certifikace družstva: Fair Trade Certified™, SPP (Símbolo de Pequeños Productores - sdružení malých producentů)