en

Historie čokolády - Čokoláda e-shop - Rodinná čokoládovna a kavárna v samotném srdci staré Prahy

Historie čokolády

Čokoládu znali již staří Toltékové a Mayové a umění výroby nápoje zvaného Xocolatl si předávali z generace a generaci. Tento nápoj se pil studený a byl hutný, mastný a často kořeněný pepřem nebo chilli. Kakaové boby tam měly takovou hodnotu, že je indiáni používali jako platidlo (za 100 bobů byl 1 otrok). Toho si povšiml Cortéz a začal zakládat kakaové plantáže. S ním se pak do Evropy se čokoláda také dostala.

Španělé dovezli kakaové boby na Haiti, Trinidad a ostrov Bioko u pobřeží západní Afriky. Z něj pak byla jedna kakaová bobule převezena na pevninu a výsledkem je, že dnes je západní Afrika významný producent kakaa. V 16. století se stalo módou na španělském dvoře popíjet čokoládu. Postupně se to rozšířilo do celé Evropy. Čokoláda si získala ohromnou popularitu a rozšířila se i mimo dvory. V roce 1763 se britští výrobci piva cítili tak ohroženi, že požadovali aby její výroba byla omezena zákonem

Data:

1502 - čtvrtá Kolumbova výprava, přivezla do Španělska několik kakaových bobů.
Španělé však o ně neprojevili valný zájem
1528 – Hernando Cortéz přivezl do Evropy první čokoládu
1780 – byla v Barceloně vyrobena první čokoláda strojově
1828 – Holanďan Conraad Van Houten vynalezl způsob, jak oddělit kakaové máslo z kaové hmoty, a otevřel tak cestu čokoládovému průmyslu
1847 – anglická firma Fry`s z Bristolu vyrobila první tabulkovou čokoládu
1875 – Švýcar Daniel Peter po létech pokusů uvedl na trh mléčnou čokoládu
1879 – Švýcar Rodolphe Lindt vynalezl proces konšování, který umožnil vyrábět jemnou čokoládu rozplývající se na jazyku
1913 – firma Séchaud Fils z Montreaux ve Švýcarsku vyrobila první plněnou čokoládu
1930 – vyrobila firma Nestlé první bílou čokoládu

Pro mnohé z nás je čokoláda běžnou součástí, jakýmsi spestřením, jídelníčku. Čokoláda je však také nejoblíbenějším pamlskem a jedním z největších objevených pokladů. V řečtině znamená Theobroma Cacao, čili kakaovník, "božský pokrm," jako který byla čokoláda v průběhu staletí žádána ve všech vrstvách společnosti. Díky svému bohatému složení, dlouhé historii a oblíbenosti má mnoho tváří.

Kakaové boby byly ve střední Americe ztělesněním bohatství země a duchovním mostem mezi nebem a zemí. Koncem třináctého století přišel ze severu Mexika do jeho jižní části barbarský kmen kočovníků, kteří si říkali Aztékové. Jeden z bohů, které uctívali, Quetzalocoatl (opeřený had) přinesl na zem kakaovník, který pak Aztékové pěstovali na plovoucích zahradách a podle boha ho pojmenovali zkráceně "xocolatl." Protože kakaové boby měli v této době vysokou cenu, mohl si čokoládu dovolit pít především panovník. Podle staré aztécké legendy měla čokoláda předávat dar moudrosti a síly kakaovníku. Kakaovník měl hořkou chuť, a tak se při přípravě lahodného nápoje přidávalo pro zlepšení chuti ještě chilli, vanilka, hřebíček a kukuřičná mouka. Nápoj byl určen výhradně pro muže a kvůli vzácnosti se mu říkalo také "tekuté zlato."

Čokoláda se do Evropy dostala zřejmě díky Hernandu Cortézovi, který jako první vstoupil na půdu aztéckého hlavního města Tenochtitlánu a dobil ho. Právě v Tenochtitlánu (dnešní Ciudad de México), na dvoře aztéckého vládce Montezumy ochutnal Cortéz lahodný nápoj zvaný xocolatl. Některé zdroje však uvádí Kryštofa Kolumba jako prvního cizince, který získal kakaové boby. Také Sir Francis Drake přivezl do Francie celou tunu kakaových bobů ukořistěných ze španělské galeje. Z neznalosti je místní lidé vyhodili do moře. Pěstování kakaovníku se sice rozšířilo po celém světě, ale za skutečně kvalitní jsou považovány kakaové boby původní, ze Střední a Jižní Ameriky.

Spotřeba čokolády v Evropě prudce vzkvetla v osmnáctém století. Mezi tehdejšími podnikatelskými osobnostmi, které obchodovaly s kakaem se objevují dnes velmi známí Hershey nebo Cadbury. Nizozemí obchodovalo s kakaem od dob jeho objevení v Evropě. Mléčná čokoláda však byla ještě v nedohlednu. Švýcar Henri Nestlé ji vyvinul díky pokusům s kondenzovaným mlékem.