en

Čokoláda v českých zemích - Čokoláda e-shop - Rodinná čokoládovna a kavárna v samotném srdci staré Prahy

Čokoláda v českých zemích

První čokoláda se u nás objevila na počátku 19. století. "Čokoláda začala být populární v měšťanských salonech a v bohatších rodinách, kde se nejdříve jako horký nápoj pila. Širší lidové vrstvy čokoládu neznali. Pro ně byl běžným pamlskem například turecký med nebo perník Čokoládové bonbóny a bonboniéry byly velmi luxusní a jejich výroba se odehrávala pouze v malém měřítku. Koncem století, v sedmdesátých a osmdesátých letech, se díky oblíbenému pití čokolády rozšířila tabulková čokoláda, která byla levnější než bonboniéra. Maršnerova čokoládovna, která původně vyráběla sladové bonbóny, zavedla výrobu čokolády střední kvality. "Firma se etablovala díky tzv. šumákům - šumivým bonbónům. V roce 1903 se objevil mladý inženýr Miloš Čapek, který toužil po výrobě kompotů a konzerv. Měl zkušenosti z Francie, Belgie a Anglie, kde také shlédl výrobu čokolády. S výrobou konzerv však neuspěl, protože český trh nebyl na tuto výrobu ještě připraven.Miloš Čapek se stal ředitelem Maršnerovy čokoládovny a jeho zásluhou se po první světové válce začala vyrábět, vedle bonbónů, čokoládová tyčinka. Nejdříve to byla Kofila, později přišly další, dnes dobře známé, tyčinky. Tyčinka byla jakousi zlatou střední cestou mezi bonboniérou a čokoládou a byla cenově dostupná